Essä nå ymmärä filitontori

Jag glömde berätta om en liten incident under provet. Viss diskussion uppstod eftersom det stod essäfråga på två frågor.
Får man minuspoäng på ässssä frågorna frågade en elev.
Nej svarade jag. det handlar om en allmän bedömning av hela frågan. ni får inga poäng på essäfrågorna fortsatte jag
Men vad är en såndär ässäfråga undrade en annan elev. Är det finska?
Neeeeej, det heter så. Det är ett fint ord svarade jag. End of discussion.
Än en gång, ur Wikipedia:

Essä, även essay, (av franskans essai, "försök"), ursprunglig beteckning för en kort avhandling över ett vetenskapligt ämne och med populärt framställningssätt. Fransmannen Montaigne var den förste, som 1580 utgav skrifter med denna titel, och med honom till förebild offentliggjordeFrancis Bacon (1597) sina berömda "essays", vilka i den engelska litteraturen blev förelöparna till en mängd uppsatser av samma slag. På 1700-talet utbildades essäformen av bland andra John DrydenJoseph Addison och Richard Steele.

Med essä förstår man numera företrädesvis en uppsats, vilken i ett lättfattligt språk och med anknytning till en given händelse eller till en viktig litterär företeelse behandlar någon dagsaktuell fråga. Essäer av detta slag har utgivits av bland andra Thomas Babington MacaulayThomas Carlyle och Ralph Waldo Emerson.

Under 1900-talet har denna genre, allteftersom tidskriftlitteraturens tillväxt, spritt sig till de flesta europeiska litteraturer. Bland berömda svenska essäister märks Viktor RydbergOla HanssonVerner von HeidenstamOscar LevertinFrans G. Bengtsson och Horace Engdahl.

En essä kan i korthet beskrivas som en faktabaserad text, som är personligt hållen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0